Tudnivalók a kalácsról

A kalács a látványpékségek kedvelt terméke; egy édes tésztaféle, mely sokféle formájú lehet, úgy mint, fonott, kerek vagy hosszúkás. Magyarországon általában ünnepek alkalmával szokták készíteni, a legfontosabb ünnep, amikor nem hiányozhat az asztalról a kalács, a húsvét.

Szláv eredetű a kalács szó, melynek jelentése homályos, de annyi biztos, hogy kerek formára utal. Van más országban is hasonló tésztájú étel – Franciaországban briós, Olaszországban panettone, Romániában kozonac.

A XIX. században a kalácsot még teljesen ugyanúgy készítették, mint a házi kenyeret, azzal a jelentős különbséggel, hogy lyukas volt. Kicsit más volt a búzaliszt, melyből készítették, jobb volt a minősége.

Magyarországon a kalácsnak nemcsak húsvétkor van hagyománya. Szeged környékén például az a szép szokás élt, hogy mindenszentek napjára sütöttek egy üres kalácsot, és a koldusoknak osztották, a temetők kapuiban.

Amennyiben Ön is a legfinomabb kalácsokat szeretné kínálni, bátran forduljon hozzánk és legyen látványpékség franchise partnerünk!